Gasbeton – massief bouw

Gasbeton – massief bouw

Dit materiaal is zowel dragend als isolerend, maar doet beide eigenlijk tamelijk slecht. De sterkte van gasbeton is beperkt waardoor de wanden redelijk dik moeten zijn en raamopeningen vaak niet zo groot. De isolatiewaarde is vergelijkbaar met die van hout. Niet heel goed dus.

Toch is dit een interessant systeem. Met een 50cm massieve wand wordt een heel goede Rc-waarde van 6,0 gehaald. Voor nog hogere Rc-waarden zijn er blokken met een isolatie-kern. De wand blijft echter zeer dik en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de beschikbare nuttige oppervlakte. De echte winst van dit systeem zit in het binnenklimaat. Massief gasbeton heeft een zeer hoog accumulatief vermogen en is ademend. Het zorgt daardoor voor een zeer prettig en stabiel binnenklimaat. De wanden zijn van steen, waardoor het huis degelijk aanvoelt. Gasbeton kan ook voor de vloeren worden toegepast, maar het sterkere beton of hout is vaak te prefereren.

De binnenzijde kan men naar believen afwerken. De buitenzijde kan met daarvoor geschikt stucwerk worden afgewerkt, hout of plaatmateriaal.

DSC 0309 min scaled
Gasbeton1 scaled
1819 foto 01 min scaled 1

Voordelen

  • + accumulerend vermogen
    + damopen
    + duurzamer dan traditionele bouw
  • + licht bouwsysteem

Nadelen

  • – bruto-netto verhouding
    – constructieve beperkingen