Stappenplan

Wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een eigen woning?
Architect eigen huis heeft het hele proces netjes in een stappenplan op een rijtje gezet.

1.

ORIËNTATIEGESPREK

Het eerste gesprek is altijd gratis, vrijblijvend en informatief. We maken een afspraak op een plaats en tijd die u het beste uitkomt. Het gesprek heeft een informatief karakter, we praten over uw woonwensen, de bouwlocatie en we vertellen u wat er allemaal bij het bouwen van een eigen huis komt kijken. Vaak doen we een smaaktest. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt ook om te ontdekken wat u mooi en lelijk vindt.

2.

SCHETSPLAN

Als u een klik met ons heeft (en wij met u) kunnen we een schetsplan voor u maken. Het schetsplan is een eerste ontwerp op basis van de mogelijkheden van de locatie, regelgeving, zoals het bestemmingsplan en natuurlijk alle wensen zoals tijdens het oriëntatiegesprek besproken. Een schetsplan bestaat uit een A3 formaat boek met plattegronden, impressies en een inschatting van de stichtingskosten. Ook verstrekken we hierbij een uitgebreide offerte met wat wij voor u in het vervolgtraject zouden kunnen betekenen.

Lees meer over het schetsplan en de voorwaarden op de speciale pagina.

3.

ONTWERP door architect

U besluit de volgende stap te zetten. Het schetsplan kan als basis dienen, maar soms brengt het schetsplan je ook tot heel nieuwe inzichten en maken we een compleet nieuw ontwerp. Naast het ruimtelijk ontwerp worden in deze fase ook ontwerpkeuzes zoals bouwmaterialen, bouwsysteem, afwerkingen en duurzame installaties gemaakt. Het resultaat van deze stap is een volledig uitgewerkt ontwerp met alle plattegronden, gevels, doorsneden, impressies, details en een gedetailleerde kostenraming.

Na de ontwerpfase zijn er grofweg twee opties voor het vervolg:

Een bouwteamconstructie

Hiervoor volgt nu eerst de fase van prijs- en contractvorming (stap 6) met de aannemer. Lees verderop deze pagina meer over het verschil tussen traditionele aanbesteding en bouwteam.

7

Een traditionele aanbesteding

De volgorde bij een traditionele aanbesteding is zoals hieronder weergegeven.

4.

VERGUNNING

In deze stap wordt het ontwerp uitgewerkt voor de aanvraag omgevingsvergunning (bouwaanvraag). De uitwerking van het ontwerp bestaat o.a. aan het toetsen aan het bouwbesluit, het maken van diverse berekeningen (o.a. energieprestatie) en tekeningen. Wij verzorgen en coördineren de aanvraag omgevingsvergunning. Tevens geven we toelichting bij welstand. De meeste vergunningen worden binnen 8 weken door de gemeente afgegeven.

5.

BOUWVOORBEREIDING

In deze stap wordt het ontwerp uitgewerkt ten behoeve van de aannemerselectie en de aannemingsovereenkomst. De afmetingen, verschijningsvorm en materialen waren al bepaald. In deze fase worden de detailkeuzes, zoals uitvoeringsdetails, materiaalkwaliteiten, voorwaarden en garanties bepaald en vastgelegd op tekening en in een Technische Omschrijving. Dit gebeurt zeer zorgvuldig zodat er geen misverstanden ontstaan door mogelijke eigen interpretaties van de aannemer. Het resultaat van stap 4 is een complete set documenten om offertes bij aannemers aan te vragen.

6.

PRIJS EN CONTRACT

Samen stellen we een lijst op met geschikte aannemers. De aanbesteding wordt digitaal uitgeschreven. Voorwaarden, rekentijd en regels over het stellen van vragen tijdens de rekentijd staan in de uitnodiging van de aanbesteding. De aannemer met de laagste inschrijving krijgt meestal de opdracht, maar andere selectiecriteria zijn ook mogelijk. Samen stellen we het contract op met de aannemer.

7.

UITVOERING & realisatie

De bouw kan beginnen! De aannemer start de werkvoorbereiding (het bestellen van de juiste bouwmaterialen) op basis van door ons aangeleverde matenplannen en andere uitvoeringstekeningen. De productietekeningen van de aannemer worden door ons nauwkeurig vergeleken met de afgesproken contractstukken.

Directievoering

Als directievoerder vertegenwoordigen wij u op kundige wijze richting de aannemer. We adviseren u over de planning, kwaliteit van het werk, over meer- en minderwerk en de uitvoeringswijze van het contract. We organiseren de bouwvergaderingen. In een proces verbaal van oplevering worden de restpunten en afspraken voor de afhandeling van de aannemingsovereenkomst vastgelegd.

Toezicht

Het is belangrijk om regelmatig mee te kijken met wat er daadwerkelijk gebouwd wordt en te controleren of dat allemaal wel volgens de afspraken gebeurd. Meestal doen we ongeveer 1 tot 2 keer per maand een ronde toezicht als aanvulling op uw eigen controle.

stappenplan huis bouwen

Wil jij ook een eigen huis laten bouwen?

De architecten van eigen huis staan klaar om jouw bouw van A t/m Z te begeleiden en te realiseren

Andere nuttige veel gestelde vragen

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN TRADITIONELE AANBESTEDING EN BOUWTEAM?

Bij een traditionele aanbesteding wordt het ontwerp eerst helemaal tot in detail uitgewerkt. Meerdere aannemers maken een prijs op basis van een uitgebreid pakket aan tekeningen en omschrijvingen. Zo weet u zeker dat u de beste prijs krijgt en is er veel tijd geweest om over alle details na te denken.

Bij een bouwteamconstructie zit de aannemer al in een vroeg stadium aan tafel. Op basis van een eerste schets kan een aannemer zelfs al een prijs maken. Van alles wat niet gespecificeerd is heeft de aannemer een inschatting gemaakt. Voordeel is dat in een vroeg stadium van het proces duidelijk wordt wat de kosten ongeveer zullen zijn. Wat dat betreft is er dus meer zekerheid. Nadeel is dat er dan nog veel keuzes gemaakt moeten worden en dat zijn natuurlijk niet altijd de keuzes die de aannemer heeft aangehouden bij zijn prijsopgave. Bij deze constructie is het belangrijk dat er voldoende vertrouwen in de aannemer is dat hij ook bij de uitwerking concurrerende prijzen hanteert.

een huis bouwen stappen

In alle gevallen is het verstandig om eerst een goed idee te krijgen van de ruimtelijke wensen en mogelijkheden, alvorens een overeenkomst met een bouwer aan te gaan. Architect eigen huis geeft u onafhankelijk en deskundig advies.

EEN KAVEL KOPEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?

Meestal wordt de grond via een makelaar gekocht. Tijdens een koopoptie kunt u de eerste financiële verkenning (laten) maken (zie ook de pagina over bouwkosten). Vervolgens tekent u de koopovereenkomst. Pas bij de grondoverdracht (meestal net voor start bouw) betaald u de grond en bent u officieel eigenaar. Vaak kunt u de grond het beste zo laat mogelijk overdragen, u betaalt namelijk vanaf overdracht rente op uw bouwdepot. Let ook op de belasting: BTW of alleen overdrachtsbelasting. Op bouwgrond zijn altijd voorwaarden van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan of welstandsnota, maar er kunnen ook andere zaken spelen, zoals geluidsbelasting van een weg, vervuiling of voorwaarden die volgen uit de koopovereenkomst.

PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP OF COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP (CPO)?

In tegenstelling tot veel andere landen hebben we in Nederland niet de cultuur om je eigen huis te bouwen. Toch wordt het steeds makkelijker om de droom van een uniek eigen huis te realiseren. Sinds 2004 wordt particulier opdrachtgeverschap vanuit de overheid gestimuleerd en groeit het aanbod van zelfbouwkavels en kavels voor bouwgroepen.

In collectief verband kunnen bepaalde kosten gedeeld worden, een groot deel van de keuzes moeten daarentegen ook gezamenlijk gemaakt worden. Ook voor starters is het tegenwoordig goed mogelijk om je eigen huis te (laten) bouwen, zeker in CPO-verband. Architect eigen huis kent de valkuilen van een CPO-constructie en vertelt u daar graag meer over.

WAT DOET EEN ARCHITECT EIGENLIJK?

Het ontwerp van uw droomhuis is maar een deel van het werk van de architect. De meeste architecten kunnen u ook adviseren over bouwkosten, planning, contracten met de aannemer. Ze maken daarnaast allerlei berekeningen en zorgen voor de benodigde vergunningen. Voor sommige specifieke onderdelen, zoals de constructieberekeningen, zijn andere adviseurs benodigd. Uw architect helpt u bij de selectie van deze adviseurs. Kortom: uw architect maakt niet alleen een mooi ontwerp, maar loodst u door het hele bouwproces heen. Een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden staan natuurlijk in een goede offerte aangegeven.