SIP-panelen

SIP-panelen

De afkorting SIP staat voor Structural Insulated Panel. Het is dus een paneel dat zowel isoleert als constructief toegepast kan worden. Het SIP paneel heeft een kern van isolatie en is aan beide kanten voorzien van een houten plaat. Vooral als hoge isolatiewaarden worden gevraagd wordt SIP soms interessanter dan traditionele houtskeletbouw.

Onze ervaring leert echter wel dat de constructieve eigenschappen in de praktijk nog wel tegenvallen. De binnenzijde wordt meestal afgewerkt met een gipsplaat en stucwerk. Niet alle producenten leveren panelen met installatievoorzieningen. In dat geval moet een voorzetwand gemaakt worden. De buitenzijde moet nog worden voorzien van een waterdichte afwerking / gevelbekleding.

SIP 02
SIP 03
DSC 5656

Net als bij staalskeletbouw is de gevel relatief dun, waardoor er meer binnenruimte overblijft. Door de lage massa en dunne wanden zijn de wanden wel minder geluiddicht. Ook hebben de wanden nauwelijks accumulerend vermogen. Tot slot is de luchtdichtheid een belangrijk aandachtspunt bij de uitvoering.

Voordelen

 • + bruto-netto verhouding
  + dampopen
  + duurzame keuze
 • + licht bouwsysteem

Nadelen

 • – constructie
  – luchtdichtheid
  – geluiddichtheid
  – vastgoedwaarde
  – accumulerend vermogen