Strobouw

Strobouw

Dit is de meest ecologische bouwmethode. Tot voor kort was deze methode vooral geschikt voor mensen die zelf willen bouwen, maar tegenwoordig zijn er goede prefab methodes beschikbaar. Hiermee heeft strobouw het ‘geitenwollensokken-imago’ definitief achter zich gelaten. Strobouw is een vorm van houtskeletbouw met stro als isolatiemateriaal. Het is dus niet zo dat je een muur kunt opbouwen uit enkel strobalen. De stro is de isolatie. Het hout draagt de vloeren en het dak.

Over het algemeen is de opbouw toch niet zoals traditionele houtskeletbouw, maar met houten I-profielen of met losse frames. Het stro wordt hiertussen geplaatst of in de constructie geblazen. Het gebruik van prefab stro-elementen verkort de bouwtijd, maakt de bouw minder weersafhankelijk en zorgt voor een schone bouwplaats. Een prefab stro-element van ca. 40cm dik heeft een Rc-waarde van meer dan 7. De buitenzijde moet nog afgewerkt worden met een waterkerende afwerking zoals hout, leien of stucwerk.

Strobouw 2
Strobouw 1 e1598265242286
stro

 

Strobouw heeft nog een aantal voordelen ten opzichte van traditionele houtskeletbouw: het heeft een beter accumulerend vermogen en is dampopen (vooral in combinatie met leemstuc afwerking aan de binnenzijde). Daarnaast is de geluidwerendheid en akoestiek binnen prima in orde en hoeft u niet bang te zijn voor de brandveiligheid, schimmel of muizen.

Informatieve links: Strobouw Nederland, Prefab strobouw.

 

Voordelen

  • + zeer duurzame keuze
  • + 100% circulair, biobased
  • + prefab snelle en schone bouw 
  • + dampopen
    + prettig binnenklimaat

Nadelen

  • – sterkte binnenafwerking