Stappenplan

Wat komt er allemaal kijken bij de bouw van een eigen woning?
Architect eigen huis heeft het hele proces netjes in een stappenplan op een rijtje gezet.

Stap 1

ORIËNTATIEGESPREK

Het eerste gesprek is altijd gratis, vrijblijvend en informatief. Vaak doen we een smaaktest. Dit is niet alleen leuk, maar het helpt ook om te ontdekken wat u mooi en lelijk vindt. Vervolgens kunnen we een schetsplan voor u maken. Lees hierover meer op de speciale pagina. Samen met het schetsplan verstrekken we een uitgebreide offerte met wat wij voor u in het vervolgtraject kunnen betekenen.

Stap 2

ontwerp

Vaak gaan we verder op het schetsplan, maar het kan ook iets heel anders worden. Samen maken we de keuzes over de ruimte, techniek, kleuren en materialen. Wij controleren of het plan aan het bestemmingsplan en andere regelgeving voldoet. De presentatie is met tekeningen en 3d-impressies. Maar we kunnen u ook de woning met een VR-bril laten zien. Dat geeft een heel realistisch gevoel van de ruimte.

Stap 3

GESCHIKTE AANNEMER

Het ontwerp wordt zover uitgewerkt dat een aannemer goed kan rekenen en dat er achteraf geen discussies zijn. We kennen zelf een aantal zeer betrouwbare partijen, maar regelmatig heeft de opdrachtgever zelf ook een aannemer die het zou kunnen bouwen. Wie het gaat bouwen is vaak de goedkoopste, maar planning en betrouwbaarheid speelt ook mee. 

Stap 4

VERGUNNING

Vaak vragen we pas de omgevingsvergunning (bouwen, slopen, inrit) aan als er zekerheid is over de prijs, maar het kan ook eerder. De uitwerking van het ontwerp bestaat o.a. aan het toetsen aan het bouwbesluit, het maken van diverse berekeningen (o.a. energieprestatie) en tekeningen. Wij verzorgen en coördineren de aanvraag omgevingsvergunning. Tevens geven we toelichting bij welstand. De meeste vergunningen worden binnen 8 weken door de gemeente afgegeven. Daarna is er nog 6 weken bezwaartermijn.

Stap 5

Bouwen!

Parallel met de aanvraag omgevingsvergunning begint de aannemer met de werkvoorbereiding. Daar leveren wij nog de nodige details voor aan. Tijdens de uitvoering controleren we de productietekeningen van de aannemer en doen we de ‘directievoering’. We maken verslagen van de bouwvergaderingen, controleren meer- en minderwerk en zorgen dat de oplevering goed vastgelegd wordt. Opleverpunten moeten afgehandeld worden en garanties goed geregeld!

stappenplan huis bouwen

Wil jij ook een eigen huis laten bouwen?

De architecten van eigen huis staan klaar om jouw bouw van A t/m Z te begeleiden en te realiseren

Veel gestelde vragen

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN TRADITIONELE AANBESTEDING EN BOUWTEAM?

Bij een traditionele aanbesteding wordt het ontwerp eerst helemaal tot in detail uitgewerkt. Meerdere aannemers maken een prijs op basis van een uitgebreid pakket aan tekeningen en omschrijvingen. Zo weet u zeker dat u de beste prijs krijgt en is er veel tijd geweest om over alle details na te denken.

Bij een bouwteamconstructie zit de aannemer al in een vroeg stadium aan tafel. Op basis van een eerste schets kan een aannemer zelfs al een prijs maken. Van alles wat niet gespecificeerd is heeft de aannemer een inschatting gemaakt. Voordeel is dat in een vroeg stadium van het proces duidelijk wordt wat de kosten ongeveer zullen zijn. Wat dat betreft is er dus meer zekerheid. Nadeel is dat er dan nog veel keuzes gemaakt moeten worden en dat zijn natuurlijk niet altijd de keuzes die de aannemer heeft aangehouden bij zijn prijsopgave. Bij deze constructie is het belangrijk dat er voldoende vertrouwen in de aannemer is dat hij ook bij de uitwerking concurrerende prijzen hanteert.

een huis bouwen stappen

In alle gevallen is het verstandig om eerst een goed idee te krijgen van de ruimtelijke wensen en mogelijkheden, alvorens een overeenkomst met een bouwer aan te gaan. Architect eigen huis geeft u onafhankelijk en deskundig advies.

EEN KAVEL KOPEN, WAAR MOET IK OP LETTEN?

Meestal wordt de grond via een makelaar gekocht. Tijdens een koopoptie kunt u de eerste financiële verkenning (laten) maken (zie ook de pagina over bouwkosten). Vervolgens tekent u de koopovereenkomst. Pas bij de grondoverdracht (meestal net voor start bouw) betaald u de grond en bent u officieel eigenaar. Vaak kunt u de grond het beste zo laat mogelijk overdragen, u betaalt namelijk vanaf overdracht rente op uw bouwdepot. Let ook op de belasting: BTW of alleen overdrachtsbelasting. Op bouwgrond zijn altijd voorwaarden van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan of welstandsnota, maar er kunnen ook andere zaken spelen, zoals geluidsbelasting van een weg, vervuiling of voorwaarden die volgen uit de koopovereenkomst.
Heeft u een kavel op het oog voor de bouw van een droomhuis, dan kunt u ons altijd even bellen of mailen. We kijken dan vrijblijvend even met u mee en geven aan welke zaken mogelijke aandachtspunten zijn.

PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP OF COLLECTIEF PARTICULIER OPDRACHTGEVERSCHAP (CPO)?

In tegenstelling tot veel andere landen hebben we in Nederland niet de cultuur om je eigen huis te bouwen. Toch wordt het steeds makkelijker om de droom van een uniek eigen huis te realiseren. Sinds 2004 wordt particulier opdrachtgeverschap vanuit de overheid gestimuleerd en groeit het aanbod van zelfbouwkavels en kavels voor bouwgroepen.

In collectief verband kunnen bepaalde kosten gedeeld worden, een groot deel van de keuzes moeten daarentegen ook gezamenlijk gemaakt worden. Ook voor starters is het tegenwoordig goed mogelijk om je eigen huis te (laten) bouwen, zeker in CPO-verband. Architect eigen huis kent de valkuilen van een CPO-constructie en vertelt u daar graag meer over.

WAT DOET EEN ARCHITECT EIGENLIJK?

Het ontwerp van uw droomhuis is maar een deel van het werk van de architect. De meeste architecten kunnen u ook adviseren over bouwkosten, planning en contracten met de aannemer. Ze maken daarnaast allerlei berekeningen en zorgen voor de benodigde vergunningen. Voor sommige specifieke onderdelen, zoals de constructieberekeningen, zijn andere adviseurs benodigd. Kortom: een goede architect maakt niet alleen een mooi ontwerp, maar loodst u door het hele bouwproces heen. Een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden staan natuurlijk in een goede offerte aangegeven. Architect eigen huis heeft er voor gekozen om zoveel mogelijk kennis zelf in huis te hebben, waardoor er bijna geen andere adviseurs nodig zijn. Lees meer over ons.