BUILDING INFORMATION MODELLING

BUILDING INFORMATION MODELLING

Waarom BIM?

Het woord zegt het eigenlijk al: Building Information Modelling (BIM). We maken een 3d-model en voorzien dat van allerlei informatie. Dit model wordt vervolgens gebruikt om producten te maken, zoals 2d-tekeningen, maar ook kozijnen en bestellijsten. In tegenstelling tot de ‘oude’ manier van werken is er (in principe) dus maar 1 model in plaats van allemaal losse documenten die steeds met elkaar vergeleken moeten worden. Dat voorkomt veel fouten.

Een BIM-model heeft vele toepassingen. De belangrijkste is natuurlijk het maken van 2d-tekeningen. We communiceren toch nog voornamelijk in 2d. Platte tekeningen zijn niet alleen de indieningsvereisten van een omgevingsvergunning, maar ook op de bouw werkt men (nog) met 2d tekeningen. In de ontwerp- en verkoopfase is het ook mogelijk artist impressions en filmpjes te maken van het model. Richting de bouwvoorbereiding is het belangrijk dat de juiste informatie in het model wordt meegegeven. De aannemer kan het model gebruiken om bijvoorbeeld calculaties te maken en materialen te bestellen. Tekeningen van bijvoorbeeld installaties kunnen worden ingelezen en met een clash-control  kan worden gecontroleerd of leidingen bijvoorbeeld niet door balken lopen.

Virtual reality

Architect eigen huis heeft de mogelijkheid om het model vrij eenvoudig te delen via de app BIM-x. Hiermee kan iedereen de link zien tussen 2d-tekeningen en het 3d-model. Ook is het met deze app mogelijk om in virtual reality om en door het gebouw te lopen.

Meer relevante artikelen