Een schetsplan, wat staat er allemaal op?

Wanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen of verbouwen, is een schetsplan een goede manier om jouw wensen en de mogelijkheden helder in kaart te krijgen. Het is wel van belang dat je al over een bouwkavel beschikt of een locatie op het oog hebt. Een schetsplan kan ook uitkomst bieden voor een grootschalige verbouwing. In eerste instantie wordt bij het woord schetsplan wellicht gedacht aan een snelle schets gemaakt door de architect. Een schetsplan omvat echter veel meer. Door middel van een schetsplan maakt de architect voor jou, als opdrachtgever, inzichtelijk wat er met jouw wensen en binnen jouw budget daadwerkelijk haalbaar is en wat de eventuele beperkingen zijn. Het is een verkennend ontwerp gebaseerd op jouw verwachtingen maar ook op de geldende randvoorwaarden. Hierbij moet je denken aan de algemene regels uit het bouwbesluit en het geldende bestemmingsplan op de betreffende locatie. Een dergelijk plan is nog geen definitief ontwerp en zal in verloop van het ontwerpproces zeker nog wijzigingen doormaken.

Meestal begint het schetsontwerp met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Hierin kun je jouw wensen communiceren naar de ontwerper. Is jouw droomhuis een vrijstaande villa of wil je samen met vrienden een appartementencomplex bouwen. Het kennismakingsgesprek is ook een goede manier om te kijken of er een klik is met de gekozen architect. Een locatiebezoek kan hier ook bij horen. Vervolgens vertaalt de architect jouw wensen, budget en smaak naar een ontwerp. Dit ontwerp wordt veelal weergegeven in een boekje met tekeningen op schaal. Dit boekje kan bestaan uit onder andere plattegronden, doorsneden, gevels en 3d impressies of schetsen. Op de plattegrond wordt de indeling van de woning goed zichtbaar, terwijl een doorsnede de relatie tussen de verschillende verdiepingen duidelijk maakt. Geveltekeningen laten de materiaalkeuze voor het ontwerp zien. De impressies geven een indruk van hoe de woning en de ruimten beleefd worden. Het schetsplan zal ook inzicht geven in de kosten en de besteding van jouw budget. Dit is een inschatting, omdat de daadwerkelijke ontwerpkeuzes pas later in het project genomen zullen worden. Vanuit het schetsontwerp kan besloten worden om het traject voort te zetten met de gekozen architect en over te gaan tot het definitieve ontwerpfase.

 

Meer relevante artikelen

Kavels in de bollenstreek

Kavels in de bollenstreek

Altijd al een eigen huis willen bouwen, maar ben je nog op zoek naar een geschikte kavel? Denk dan eens aan een kavel in de (duin-) en bollenstreek....

Lees meer