Wat kost een architect?

Een veelvoorkomende vraag, wanneer je van plan bent een eigen huis te bouwen.

Kosten van een architect

Schetsplan 2

Wanneer je plannen hebt om een eigen huis te gaan bouwen, is het verstandig om een architect hierbij te betrekken. Maar wat kost een architect? 

De kosten voor ontwerp, vergunning en bouwbegeleiding voor een eengezinswoning liggen bij Architect eigen huis tussen de €20.000,- en €50.000,-. De totaalprijs hangt af van de afmetingen en complexiteit van de opgave. De kosten van een architect zijn slechts een onderdeel van de totale kosten. Met onze bouwkostentool kunt u eenvoudig uitrekenen wat uw droomhuis ongeveer gaat kosten.

Wij zijn geen architectenbureau met alures. We hanteren normale tarieven, maar leveren kwaliteit en professionaliteit van de hoogste standaard. En dat ziet u terug in de uitvoering. Meer kwaliteit voor minder bouwkosten.

De kosten voor een architect betreffen niet alleen het ontwerp, maar denk ook aan de vergunningsaanvraag en de bouwbegeleiding van het project. Niet alle architecten verzorgen het hele traject. Een architect kan er voor kiezen om een bepaald uurtarief te hanteren, maar soms wordt ook een percentage van de totale bouwsom gehanteerd. Dit percentage is afhankelijk van de complexiteit van het project, maar ligt gemiddeld tussen de 4 tot 10 %. Als de aanneemsom tegenvalt, stijgt ook het honorarium van de architect. Dat vinden wij niet terecht.
In andere gevallen hanteert de architect een prijs per m2. Dat is transparanter, maar een honorarium is niet 1:1 te koppelen aan de oppervlakte.

Architect eigen huis maakt duidelijke offertes waar u van op aan kunt en die geen grote risico’s met zich meebrengen. Wij zijn graag transparant over de kosten, zodat u later niet voor verassingen komt te staan. Zo kunt u na een eerste oriëntatiegesprek een schetsplan laten maken voor slechts €295,-. Ook verstrekken we hierbij een uitgebreide offerte met wat wij in een eventueel vervolgtraject zouden kunnen betekenen. Zie voor meer informatie onze speciale pagina’s over bouwkosten en het uitgebreide gehanteerde stappenplan.     

Zin om aan de slag te gaan? Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen en maak direct een afspraak!

Projecten

Ervaringen van anderen

“Tijmen heeft ons uitstekend begeleidt bij het ontwerp en bouw van onze woning. De samenwerking was prettig en zelfs grote last-minute aanpassingen waren geen probleem. Het resultaat is een, wat ons betreft, prachtig huis met een voor ons prettige indeling en een prachtige uitstraling. Het past als een jas dankzij de goede samenwerking!”

Arjan en Laura

Energie in Oosterwold

“Architect eigen huis, luisteren voor verandering . Professioneel en vriendelijk. Goed in visualiseren van breed pallet aan technische mogelijkheden om huis klimaatneutraal te maken.”

Jan-Jaap

Sprokkelenburg II

kosten duurzaam bouwen

Hoe jouw droomhuis er ook uit komt te zien, je wilt graag duurzaam en energiezuinig kunnen wonen. Hoe zit dit met de kosten? Is duurzaam bouwen duur? Duurzaam bouwen is niet perse duurder dan niet-duurzaam bouwen, maar het betekent wel een verschuiving in de kosten. Immers het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen verdient zich later, tijdens het gebruik van de woning, weer terug. Gemiddeld is deze terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Vergeet niet dat verschillende gemeenten en provincies subsidies hebben voor duurzaam (ver) bouwen. De wens om duurzaam te bouwen kan vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. In eerste instantie vanuit de noodzaak. Denk hierbij aan de opwarming van de aarde en het opraken van grondstoffen. Daarnaast kunnen de vaste lasten verlaagd worden door toepassing van duurzame maatregelen. Duurzaam betekent ook dat iets lang mee gaat. Zo kan je bijvoorbeeld door bepaalde materiaalkeuzes en afstemming van het ontwerp op de gebruiksduur onnodig onderhoud voorkomen. 

Kijk voor enkele handige links en een overzicht van de belangrijkste duurzame maatregelen die jij in jouw droomhuis zou kunnen toepassen op onze speciale pagina over duurzaam bouwen

1819 foto 02 min scaled 1

Architect Eigen Huis

kantoor 2019 01 web 1024x692 1
001 building 1

Middelstegracht 89 O

2312 TT LEIDEN

022 mails 1

info@architecteigenhuis.nl

006 phone 2

071 542 6172

Elke keer als we aan een droomhuis mogen werken gaan we met super veel enthousiasme aan de slag. Het is ontzettend leuk en eervol om de droom van een opdrachtgever te mogen realiseren.

Wij vinden dat het bouwen van je eigen huis, moet zijn als een droom die uitkomt (en geen stressvol, financieel debacle). Met tekeningen, 3d-modellen en lange gesprekken motiveren en inspireren wij jou om samen met ons het perfect passende ontwerp te maken. Ontwerpen gaat over het maken van keuzes. Onze taak is om steeds de keuzes en hun consequenties inzichtelijk te maken, zodat we samen tot een goed eindresultaat komen.

Jouw eigen huis in 3 stappen

Conversation

Orientatiegesprek

Het eerste gesprek is altijd gratis, vrijblijvend en informatief. We praten over jouw woonwensen, de bouwlocatie en we vertellen je wat er allemaal bij het bouwen van een eigen huis komt kijken.

012 squares 1

Schetsplan

Het schetsplan is een eerste ontwerp op basis van de mogelijkheden van de locatie, regelgeving, zoals het bestemmingsplan en natuurlijk alle wensen zoals tijdens het oriëntatiegesprek besproken.

Huis

Ontwerp

De derde stap is het ontwerp. Het resultaat van deze stap is een volledig uitgewerkt ontwerp met alle plattegronden, gevels, doorsneden, impressies, details en een gedetailleerde kostenraming.

Maak vrijblijvend een afspraak voor een oriëntatie gesprek

Wij zijn gecertificeerd voor

Beng geknipt 1
Certificaat aan zet