Tafelbergweg, Laren

Tafelbergweg, Laren

Opgeleverd 2021

Bouwkosten

Type bouwsysteem

Oppervlakte

243 m² BVO, 188 m² GO

Omschrijving

In het prachtige Laren is de ene woning nog extravaganter dan de andere. De brede Tafelbergweg wordt geflankeerd door grote en luxe villa’s, overwegend witgestuct en rietgedekt. Halverwege staat nu een heel andere, eigentijdse, maar ook bescheiden woning.

Op het relatief kleine, driehoekige perceel (600m²), mochten we een woning maken met een goothoogte van 3m en een nok van 6m. Door te spelen met de dakhellingen hebben we een volwaardige verdieping kunnen maken met 3 slaapkamers, 2 badkamers en een kantoor. De ongebruikelijke combinatie van een zadel- en mansardekap maken een bijzonder eigentijdse schuurwoning.

Gevel en dak zijn afgewerkt met zwart geolied hout. De alzijdige afwerking creëert een monolithisch volume. Glasopeningen zijn zuivere uitsnedes, waarbij de kozijnen zo veel mogelijk uit het zicht zijn gedetailleerd. De donkere kleur maakt dat de woning zich bescheiden opstelt en meedoet in de schaduw van de bomen. De houten latten zijn in twee verschillende breedtes, schijnbaar willekeurig aangebracht en met brede schaduwvoegen.

De leefruimte is niet één grote loft, maar een aaneenschakeling van verschillende verblijfsruimten die langs de grote aaneengesloten pui met elkaar verbonden worden. Aan de noordkant van het huis worden de ruimtes ook via de entreehal met elkaar verbonden. Je kunt dus oneindig rondjes lopen, wat een heel fijn gevoel van ruimte geeft. De centrale hal is ruim en dubbelhoog. Een stevige betonnen trap leidt naar de verdieping, waarbij de hoogte nog eens benadrukt wordt door een lang, smal raam met een knik op goothoogte.

Het huis voorziet met 30 zonnepanelen en een bodemwarmtepomp volledig in de eigen energiebehoefte en het hemelwater wordt afgevoerd naar grindkoffers in de voortuin. In de tuin staan, naast fruitbomen, tal van bloeiers waar bijen en vlinders hun voedsel halen.

Bekijk ook een van onze andere projecten in deze gemeente: Ruiterweg, Laren

Tafelbergweg

Vermeldingen