CPO Centrumeiland IJburg

Centrumeiland IJburg, Amsterdam

Start bouw 2020

Bouwkosten

Type bouwsysteem

Oppervlakte

708 m² BVO, 604 m² GO

Omschrijving

Centrumeiland is de 2e fase van IJburg. In plaats van projectmatige stadsblokken komen hier vooral zelfbouwwoningen. In de stedelijke bouwblokken is ruimte voor verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap. Er zijn particuliere kavels, ‘samen in het klein’, ‘samen in het groot’ (bouwgroepen) en medeopdrachtgeverschap. Dit plan is in de eerste tranche van kaveluitgifte in bouwblok 11. Het is een klein CPO-project met slechts 3 appartementen en een gezamenlijke parkeervoorziening.

De bovenste twee appartementen zijn 4-kamer appartementen van 123m² met een royaal balkon aan de tuinzijde. De appartementen worden via een portiek ontsloten. Op de begane grond is de entree van het 3e appartement. Dit is eigenlijk een maisonnette. De slaapkamers zijn namelijk op de 1e verdieping. Deze woning is maar liefst 221m² en beschikt naast een balkon ook over een directe verbinding met de achtertuin. De gedeelde parkeergarage voor 3 auto’s is halfverdiept.

Op Centrumeiland moet alle regenwater worden geïnfiltreerd in de bodem. De regenpijpen zijn dus niet aangesloten op het riool. Het dak is een zogenaamd waterdak. Hier wordt tijdens zware regenbuien water tijdelijk gebufferd en vervolgens heel langzaam afgevoerd en in de bodem geïnfiltreerd. Daarvoor zijn twee infiltratie-kolken en infiltratie zone voorzien. De woningen worden verwarmd door een lokaal warmtenet. Op het dak liggen zonnepanelen en de kozijnen zijn voorzien van triple glas. Alles bij elkaar een uitermate duurzaam en toekomstbestendig bouwblok waarbij ook goed op de bouwkosten gelet is.

Vermeldingen